Kuchnia na Malcie

Kuchnia Malty zaskakuje ciekawymi daniami i bogactwem smaków, na co wpływa m.in. przenikanie się różnych tradycji kulinarnych. Miłośnicy dobrej kuchni dostrzegą tu zarówno silne wpływy włoskie (objawiające się dużą popularnością dań z makaronem), jak i brytyjskie (o których świadczy m.in. zamiłowanie do steków). Co warto zjeść na Malcie? 
 
Jedzenie na Malcie

Najsłynniejsze dania Malty

Najsłynniejszym daniem na Malcie jest Stuffat tal-fenek. To sycący gulasz, w którym pojawiają się: mięso z królika, ziemniaki gotowane w konfiturze ze słodkiego czosnku oraz pomidory (duszone w czerwonym winie). Inne dania, których warto spróbować na Malcie, to:

  • aljotta – maltańska zupa rybna, która niezwykły smak zawdzięcza dodatkom: czosnkowi, cytrynie i ziołom; 

  • soppa tal-Armla (zupa wdowy) – prosta zupa z okrągłym serkiem gbejna i warzywami (ziemniakami, marchwią i czosnkiem); 

  • Imqarrun il-Forn – makaron zapiekany z mięsem (zwykle wieprzowym), jajkami i ziołowymi przyprawami; 

  • bragioli (Beef Olives) – nadziewane pęczki wołowiny nadziewane czosnkiem, pietruszką i jajkiem na twardo; 

  • steki z tuńczyka;

  • kapunata – sałatka warzywna z bakłażanem, papryką, pomidorami, oliwkami i kaparami. 

Bragioli

Bragioli

Kannoli

Kannoli

Pastizzi

Pastizzi

Najpopularniejsze przekąski i desery maltańskie

Do najpopularniejszych przekąsek na Malcie zaliczają się:

  • pastizzi – przekąski z ciasta francuskiego smażonego w głębokim tłuszczu, nadziewane grochem lub serem ricotta;

  • imqaret – smażone ciasto nadziewane pastą z daktyli;

  • kannoli – chrupiące ciasteczka w kształcie rurek wypełnionych słodkim nadzieniem; 

  • qubbajt – maltański nugat dostępny w dwóch wersjach: jasnej (miękkiej) i ciemnej (twardej); 

  • krakersy wodne (galletti) – twarde i chrupiące przekąski i mąki, drożdży, cukru i kaszy manny; 

  • qassatat – sycąca przekąska z ciasta, jajek i oliwy, nadziewana serem ricotta (można się też spotkać z nadzieniem ze szpinaku, kaparów lub anchois z oliwkami); 

  • ftira – maltański chleb na zakwasie, wypiekany w formie pierścienia i nadziewany (np. sardynkami, pomidorami i kaparami). Tradycyjne pieczywo Malty zostało wpisane na listę UNESCO jako niematerialne dziedzictwo kulturowe wyspy. 

Napoje

Malta znana jest z produkcji likierów, wśród których wyróżnia się likier Bajtra (produkowany z owoców opuncji figowej). Dużą popularnością na Malcie cieszy się też Kinnie – napój przyrządzany z gorzkich pomarańczy Kinnito i korzennych przypraw. Jest on produkowany tylko na Malcie, a jego receptura jest objęta ścisłą tajemnicą.