OSOBY ZASZCZEPIONE
OSOBY NIEZASZCZEPIONE
OZDROWIEŃCY
DZIECI
TRANZYT
WAŻNE INFORMACJE
Obecnie jedyną restrykcją epidemiologiczną jest obowiązek noszenia maseczek w placówkach opieki zdrowotnej oraz w transporcie publicznym (od 01.04.2022 r. zniesienie obowiązku noszenia maseczek w transporcie publicznym).
DODATKOWE INFORMACJE
Federalny Urząd Zdrowia Publicznego:
Kultura i obyczaje:
Szwajcaria to kraj, który bardzo dba o swoje tradycje. Dzięki czemu najmłodsze pokolenie nie zapomina o niej. Jednym z elementów szwajcarskiej tradycji jest muzyka. Najczęściej słyszane instrumenty muzyczne to:"Schwyzerörgeli" (akordeon), skrzypce, klarnet basowy, a w niektórych regionach, cymbały lub Trümpi (drumla). Róg alpejski, typowo szwajcarski, był pierwotnie instrumentem muzycznym i sygnalizacyjnym, używanym przez pasterzy i chóry.
Do alpejskich tradycji należy także jodłowanie.
Także ważnym elementem tradycji szwajcarskiej jest ich rzemiosło. A do najbardziej znanych na świecie zalicza się zegarmistrzostwo. Zegarki szwajcarskie są uznawane za najbardziej precyzyjne na świecie. Przemysł zegarmistrzowski jest kluczowym przemysłem eksportowym. Zegarmistrzostwo zyskało na popularności za czasów Jana Kalwina, który to zakazywał noszenia drogiej biżuterii więc lokalni rzemieślnicy musieli znaleźć inną drogę do zarobku. I tak odkryli talent do tworzenia zegarków. Początkowo przemysł ten ograniczał się tylko do regionu Genewy natomiast z czasem rozprzestrzenił się na cały kraj. Do przełomu ostatnich wieków, zasięg szwajcarskiego przemysłu zegarmistrzowskiego rozciągnął się do Bazylei i Szafuzy. Pod koniec XIX w. poważnym konkurentem w produkcji zegarków stały się Stany Zjednoczone.
Jeśli chodzi o rzemiosło to możemy kojarzyć także Szwajcarię z rzemiosłem tekstylnym. Wiedza specjalistyczna w produkcji, fachowy wyrób i sprzedaż była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Szczególnie jeśli chodzi o tego typu wyroby przodował region st. Gallen. Na początku XX w. przemysł hafciarski stanowił wówczas ponad 50% produkcji. Kanton Neuchâtel był znany z przemysłu koronkarstwa. Ten luksusowy produkt był poszukiwany przez kobiety z klasy wyższej już w XVII w. Zurych zaś zasłynął w XIV w. z produkcji jedwabiu.
Szwajcaria nie jest jednolita jeśli chodzi o język urzędowy bowiem w różnych kantonach używa się innego języka. Niemiecki jest najczęściej używanym językiem w Szwajcarii: w 19 z 26 kantonów obowiązuje język niemiecki, W języku francuskim mówi się w zachodniej części kraju, w "Szwajcarii Romańskiej", po włosku natomiast mówi się w Ticino i w czterech południowych dolinach kantonu Gryzonia. Większość mieszkańców Szwajcarii to chrześcijanie. Około 42% to katolicy, a 35% to protestanci (dane z 2002 r.). Inne religie występujące w Szwajcarii: 4% muzułmanie, 0,3% buddyści, 0,2% Żydzi. Liczba osób bez przynależności religijnej wzrosła w ostatnich latach (11%).
Kuchnia szwajcarska zawiera w sobie wiele elementów kuchni krajów sąsiadujących z nią czyli włoskiej, francuskiej i niemieckiej. Głównymi składnikami dań kuchni lokalnej są twardy ser, ziemniaki i chleb. Szwajcaria jest też uznawana za jedna z ojczyzn czekolady, która jest znana na całym świecie. Może ona być obecna niemal we wszystkich daniach, od śniadania po kolacje. Do najpopularniejszych dan należą: Fondue - ser topiony podawany we wspólnym garnku, w którym zanurza się kawałeczki chleba lub ziemniaków. Może być oczywiście czekoladowe. Raclette to gorący ser skrobany na ziemniakach, podawany z małymi korniszonami, marynowaną cebulą itp. dodatkami, Rosti -szwajcarskie placki ziemniaczane, przygotowywane z podgotowanych, grubo startych ziemniaków, bardzo często ze stopionym serem na wierzchu, kiełbasą i/lub jajkiem sadzonym. Narodowym trunkiem szwajcarów jest Appenzeller, to bitter, czyli gorzka wódka (zawiera tylko 29% alkoholu) produkowana na bazie ziół.
Szwajcaria to raj dla narciarzy. Setki kilometrów tras zarówno dla narciarzy jak i dla snowboardzistów, wiele z nich oświetlona z możliwością sztucznego naśnieżania. Natomiast w lato gdy śniegu już nie ma (nie licząc tego wysoko w górach) Alpy polecają się na spacery. To prawdziwy raj dla miłośników trekkingu i wspinaczy. Nie raz i nie dwa podczas spaceru natkniemy się na górski wodospad. Do dyspozycji odwiedzających są również kolejki linowe, które pozwalają łatwo i bezpiecznie dotrzeć do najciekawszych miejsc w okolicy. Jak nie na nogach to na kołach. Szwajcarskie miasteczka zachęcają także do przejażdżki rowerem. Sprzyja temu dobra infrastruktura i łagodny klimat.
Dla amatorów mocnych wrażeń polecamy rafting na Renie. Naturalne progi rzeczne tworzą jedne z najlepszych tej części świata warunki dla uprawiania tego sportu.
Do obowiązkowych pamiątek, które wypada przywieźć ze Szwajcarii należą sery i to wielu gatunków np. Raclette. Dostępny także w Polsce natomiast smak tego ze Szwajcarii jest niepodważalny. Jeśli chcemy zrobić foundue to najlepszy do tego dania będzie ser Vacherin. Także nie można zapominać o oryginalnej szwajcarskiej czekoladzie. Jest ona ogólnodostępna a cena jest bardzo przystępna ze względu na bardzo duży wybór. Jeśli jesteśmy w szwajcarskim sklepie spożywczym to warto zaopatrzeć się w lokalne masło. Jeśli mamy większy budżet to możemy wybrać się do sklepu ze szwajcarskimi piórami do pisania. Z pewnością na długo nam posłużą.
Pogoda:
Najlepszym miesiącem na podróż do Szwajcarii jest wrzesień. Pogoda wtedy jest przyjemna oraz sprzyja przeróżnym aktywnościom z wyjątkiem sportów zimowych. W lipcu w Szwajcarii średnia temperatura wynosi 20 st. C, Zimą w Szwajcarii możemy spodziewać się temperatur na poziomie ok. 2 st. C. Większe opady zaczynają się w maju i mogą potrwać do końca sierpnia.